Hello Everyone, Welcome to mylearnedu.in
B.Ed Exams Where My University

16. Chapter 16. Angles in a Circle and Cyclic Quadrilateral NIOS Class 10 Mathematics Textbook Solutions

Chapter 16. Angles in a Circle and Cyclic Quadrilateral NIOS Class 10 Mathematics Textbook Solutions for Exam Preparation

Chapter 16. ANGLES IN A CIRCLE AND CYCLIC QUADRILATERAL

CHECK YOUR PROGRESS 16.1

1. In Fig. 16.11, ADB is an arc of a circle with centre O, if ∠ ACB = 35° , find ∠ AOB.

Solution: Given, ∠ACB = 35°

We have,  

 

2. In Fig. 16.12, AOB is a diameter of a circle with centre O. Is ∠APB = ∠AQB = 90° ?.

Solution: Since, angles in the same segment of a circle are equal .

So,    [Angles in the same segment AB]

Yes , angle in a semi-circle is a right angle

3. In Fig. 16.13, PQR is an arc of a circle with centre O. If ∠PTR = 35° , find ∠ PSR.

Solution: Given, ∠PTR = 35°

Since, ∠PTR and ∠PSR are subtended by the same arc PQR at the remaining part of the circle .

So,  

Therefore, ∠PSR = 35°  .

4. In Fig. 16.14, O is the centre of a circle and ∠ AOB = 60° . Find ∠ ADB.

Solution: Given, ∠ AOB = 60° .

We have,  

CHECK YOUR PROGRESS 16.2

1. In Fig. 16.26, AB and CD are two equal chords of a circle with centre O. If ∠ AOB = 55°, find ∠ COD. Give reasons.

Solution: Given,  and AB = CD

(Radius of the circle)

 [SSS]

So, [CPCT]

 

2. In Fig. 16.27, PQRS is a cyclic quadrilateral, and the side PS is extended to the point A. If ∠ PQR = 80° , find ∠ ASR.

Solution: Given,  

We know that, the sum of the opposite angles of a cyclic quadrilateral is 180° .

We have,

 

ASP is a straight line .

 

 

 

3. In Fig. 16.28, ABCD is a cyclic quadrilateral whose diagonals intersect at O. If ∠ ACB = 50° and ∠ ABC = 110°, find ∠BDC.

Solution: Given,  and

In , we have

We know that, the angles subtended by the same arc are equal .

 [same arc BC ]

4. In Fig. 16.29, ABCD is a quadrilateral. If ∠ A = ∠ BCE, is the quadrilateral a cyclic quadrilateral? Give reasons.

Solution: Yes, ABCD is the quadrilateral a cyclic quadrilateral .

Given,

   [Linear pair of angles]

We know that, the pair of opposite angles of a quadrilateral is supplementary, then the quadrilateral is cyclic.

So, ABCD is a cyclic quadrilateral .


Posted 2 months ago

Contact Info

Reach the learning platform using the same contact details shown on the source page.

Address

HATIGAON,GUWAHATI,ASSAM 781038

E-mail

mylearnedu@gmail.com

Start Your Learning Journey

Explore school board courses, science stream preparation, and competitive exam support from one platform.