1. Find the common factors of the given terms.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)
(vii)
(viii)
Solution: (i) We have, and
The common factor of and
is
(ii)
We have, and
The common factor of and
is
(iii)
We have, and
The common factor of and
is
(iv)
We have, ,
and
The common factor of and
is 2
.
(v)
We have,
The common factor of and
is
.
(vi)
We have,
The common factor of and
is
(vii)
We have,
and
The common factor of and
is
(viii)
We have,
The common factor of and
is
2. Factorise the following expressions.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)
(vii) (viii)
(ix)
(x)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
(vi) We have,
(vii) We have,
(viii) We have,
(ix) We have,
(x) We have,
3. Factorise.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
Solution: (i) We have.
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
1. Factorise the following expressions.
(i) (ii)
(iii)
(iv) (v)
(vi)
(vii) (Hint: Expand
first) (viii)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
(vi) We have,
(vii) We have,
(viii) We have,
2. Factorise.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi)
(vii)
(viii)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
(vi) We have,
(vii) We have,
(viii) We have,
3. Factorise the expressions.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
(vi) (vii)
(viii)
(ix)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
(vi) We have,
(vii) We have,
(viii) We have,
(ix) We have,
4. Factorise.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
5. Factorise the following expressions.
(i) (ii)
(iii)
Solution: (i)We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
1. Carry out the following divisions.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
2. Divide the given polynomial by the given monomial.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
3. Work out the following divisions.
(i) (ii)
(iii)
(iv) (v)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
4. Divide as directed.
(i) (ii)
(iii)
(iv) (v)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
5. Factorise the expressions and divide them as directed.
(i) (ii)
(iii)
(iv)
(v) (vi)
(vii)
Solution: (i) We have,
(ii) We have,
(iii) We have,
(iv) We have,
(v) We have,
(vi) We have,
(vii) We have,
Find and correct the errors in the following mathematical statements.
1. 2.
3.
4. 5.
6.
7.
8. 9.
10. Substituting in
(a) gives
(b) gives
(c) gives
11. 12.
13.
14.
15. 16.
17.
18.
19.
20.
21.
Solution: 1. The given statement is:
Correct statement:
2. The given statement is:
Correct statement is:
3. The given statement is :
Correct statement is:
4. The given statement is:
Correct statement is:
5. The given statement is :
Correct statement is:
6. The given statement is:
Correct statement is:
7. The given statement is :
Correct statement is:
8. The given statement is :
Correct statement is:
9. The given statement is :
Correct statement is:
10. Substituting in
(a) gives
The given statement is :
Correct statement is:
(b) x²-5x+4 gives
The given statement is : gives
Correct statement is:
(c) gives
The given statement is: gives
Correct statement is:
11. The given statement is :
Correct statement is:
12. The given statement is:
Correct statement is:
13. The given statement is:
Correct statement is:
14. The given statement is :
Correct statement is:
15. The given statement is:
Correct statement is:
16. The given statement is :
Correct statement is:
17. The given statement is :
Correct statement is:
18. The given statement is :
Correct statement is:
19. The given statement is
Correct statement is:
20. The given statement is
Correct statement is:
21. The given statement is
Correct statement is:
Reach the learning platform using the same contact details shown on the source page.
HATIGAON,GUWAHATI,ASSAM 781038
mylearnedu@gmail.com
Explore school board courses, science stream preparation, and competitive exam support from one platform.