Hello Everyone, Welcome to mylearnedu.in
B.Ed Exams Where My University

12. Exponents and Powers – Class 8 Mathematics NCERT Chapter 12 Complete Guide (CBSE)

NCERT Class 8 Mathematics Chapter 12: Exponents and Powers – All Exercise Solutions | CBSE Board

Chapter 12: Exponents and Powers

===============================================================================

Law of exponents : If  and  are non zero integers and are any integers .

(i)  

(ii)     

(iii) 

(iv)   

(v) 

(vi)

(vii)

(viii)  

=================================================================================

Exercise 12.1

1. Evaluate :    (i)              (ii)              (iii)  

Solution:  (i) We have ,  

(ii) We have,  

(iii) We have ,  

2. Simplify and express the result in power notation with positive exponent.

(i)            (ii)            (iii)           (iv)                (v)    

Solution: (i) We have,      

(ii) We have, 

(iii) We have,  

(iv) We have ,      

(v) We have,     

3. Find the value of .

(i)           (ii)            (iii)            (iv)          (v) 

Solution: (i) We have, 

   

(ii) We have,

  

(iii) We have,

 

   

(iv) We have, 

  

(v) We have ,      

4. Evaluate :     (i)              (ii) 

Solution: (i) We have,            

(ii) We have ,    

5. Find the value of  for which

Solution: We have,   

 

The value of  is 2 .

6. Evaluate  :     (i)           (ii)  

Solution: (i) We have,      

(ii) We have,         

7. Simplify :  (i)          (ii)  

Solution: (i) We have,   

      

(ii) We have,   

      

Exercise 12.2

1. Express the following numbers in standard form.
(i) 0.0000000000085          (ii) 0.00000000000942        (iii) 6020000000000000     (iv) 0.00000000837        (v) 31860000000

Solution: (i) We have, 

    

(ii) We have,      
(iii) We have,    

(iv) We have,    
(v) We have ,   

2. Express the following numbers in usual form.
  (i) 3.02 ×          (ii) 4.5 ×          (iii) 3 ×            (iv) 1.0001 ×        (v) 5.8 ×           (vi) 3.61492 ×

Solution: (i) We have,  

(ii) We have,    

(iii) We have,   
(iv)We have,    

(v) We have,    

(vi) We have,    

3. Express the number appearing in the following statements in standard form.
(i) 1 micron is equal to   m.
(ii) Charge of an electron is 0.000,000,000,000,000,000,16 coulomb.
(iii) Size of a bacteria is 0.0000005 m
(iv) Size of a plant cell is 0.00001275 m
(v) Thickness of a thick paper is 0.07 mm

Solution: (i) 1 micron is equal to   m


(ii) Charge of an electron is 0.000,000,000,000,000,000,16 coulomb.

      
(iii) Size of a bacteria is 0.0000005 m
A bacteria

(iv) Size of a plant cell is 0.00001275 m.

      
4. In a stack there are 5 books each of thickness 20mm and 5 paper sheets each of thickness 0.016 mm. What is the total thickness of the stack.

Solution:  Thickness of 5 books  

Thickness of 5 paper sheets

The total thickness of the stack    .


Posted 7 months ago

Contact Info

Reach the learning platform using the same contact details shown on the source page.

Address

HATIGAON,GUWAHATI,ASSAM 781038

E-mail

mylearnedu@gmail.com

Start Your Learning Journey

Explore school board courses, science stream preparation, and competitive exam support from one platform.