Hello Everyone, Welcome to mylearnedu.in
B.Ed Exams Where My University

1. Rational Numbers – Class 8 Mathematics NCERT Chapter 1 Complete Guide (CBSE)

NCERT Class 8 Mathematics Chapter 1: Rational Numbers – All Exercise Solutions | CBSE Board

Chapter 1: Rational Numbers

Exercise 1.1

1. Using appropriate properties find.
(i)              (ii)     

Solution: (i) We have,    

          

(ii) We have,    

       

2. Write the additive inverse of each of the following.
(i)
                    (ii)                  (iii)               (iv)                (v)  

Solution : (i)  

The additive inverse of

(ii)  

The additive inverse of  


(iii)   

 The additive inverse of   

(iv)  

The additive inverse of   

(v)  

The additive inverse of

3. Verify that   for.
(i)   
               (ii)     

Solution :   (i)       

We have,   verified .

(ii)   

We have ,   verified .

4. Find the multiplicative inverse of the following.
(i)   – 13              (ii)
              (iii)                     (iv)            (v)          (vi) – 1

Solution : (i) We have, the multiplicative inverse of  

(ii) We have, the multiplicative inverse of  

(iii)  We have , the multiplicative inverse of 

(iv) We have, the multiplicative inverse of  
(v) We have , the multiplicative inverse of 
(vi)  We have , the multiplicative inverse of 

5. Name the property under multiplication used in each of the following.
(i)
              (ii)                (iii)   
Solution : (i)
 

 This is the multiplicative identity Property . Because , 1 is the multiplicative identity .
(ii) 

The multiplication is commutative .
(iii)
 

This is the multiplicative inverse .

6. Multiply  by the reciprocal of   .

Solution:  We have , the reciprocal of  is

  

7. Tell what property allows you to compute  

Solution:  The multiplication is associative . [Because,  ]

8. Is  the multiplicative inverse of    ? Why or why not?

Solution:  We have ,

   is not the multiplicative inverse of   , Because the product is not 1 .

9. Is 0.3 the multiplicative inverse of  ? Why or why not ?

Solution:  We have , 

The multiplicative inverse of  is

Yes , 0.3 is the multiplicative inverse of  .

10. Write.
(i) The rational number that does not have a reciprocal.
(ii) The rational numbers that are equal to their reciprocals.
(iii) The rational number that is equal to its negative.

Answer:  (i) 0 .         (ii) 1 and  – 1 .       (iii)  0 .

11. Fill in the blanks.
(i) Zero has ________ reciprocal.
(ii) The numbers ________ and ________ are their own reciprocals
(iii) The reciprocal of – 5 is ________.
(iv) Reciprocal of   , where x ≠ 0 is ________.
(v) The product of two rational numbers is always a _______.
(vi) The reciprocal of a positive rational number is ________.

Answer :  (i) Zero has  reciprocal.
(ii) The numbers  and are their own reciprocals
(iii) The reciprocal of – 5 is 
(iv) Reciprocal of , where  is   .
(v) The product of two rational numbers is always a  .
(vi) The reciprocal of a positive rational number is  .

                     Exercise 1.2

1. Represent these numbers on the number line. (i)     (ii) 

Solution: (i) We draw the number line ,

      

(ii) We draw the number line,

2. Represent  on the number line.

Solution: We draw the number line ,

3. Write five rational numbers which are smaller than 2.

Solution:  The five rational numbers which are smaller than 2 are :  – 4 , – 3  , – 2 , – 1 and 1 .

4. Find ten rational numbers between and

Solution: We have ,

and 

Therefore , the ten rational numbers between  and are :  and  .

5. Find five rational numbers between.
(i)
                (ii)                     (iii)   

Solution :  (i)  

We have ,  

 Therefore ,the five rational numbers between  are :  

(ii)   

We have ,  

 Therefore ,the five rational numbers between  are :  

(iii)  

We have ,

 Therefore ,the five rational numbers between  are :  

6. Write five rational numbers greater than –2.

Solution: The five rational numbers greater than –2 are : – 1 , 1 , 2 , 3 and 4 [There are infinitely many rational between two rational numbers .]

7. Find ten rational numbers between and .

Solution: We have ,      and  

The rational numbers are :

The ten rational numbers between and are   and 


Posted 7 months ago

Contact Info

Reach the learning platform using the same contact details shown on the source page.

Address

HATIGAON,GUWAHATI,ASSAM 781038

E-mail

mylearnedu@gmail.com

Start Your Learning Journey

Explore school board courses, science stream preparation, and competitive exam support from one platform.