Hello Everyone, Welcome to mylearnedu.in
B.Ed Exams Where My University

2. Polynomials  Class 10 Maths – SEBA Assam Board Textbook Solutions

SEBA Chapter 2: Polynomials  – Class 10 Mathematics Textbook Solutions | HSLC Assam Board

Chapter 2: Polynomials 

EXERCISE 2.1

1. The graph of   are given in Fig. 2.10 below, for some polynomials  . Find the number of zeroes of  , in each case .

                 

                 (i)

Solution :  (i) The number of zeroes is 0 . Because, the graph does not intersect at the -axis .

            

                 (ii)        

Solution : (ii)  The number of zeroes is 1 as the graph intersects the -axis at one point only .                                                              

   

                   (iii)   

Solution : (iii) The number of zeroes is 3 as the graph intersects the -axis at three points .

       

                            (iv)

Solution : (iv) The number of zeroes is 2 as the graph intersects the -axis at two points .         

                                      

                         (v)

 Solution : (v) The number of zeroes is 4 as the graph intersects the -axis at four points .                

          

                     (vi) 

Solution : (vi) The number of zeroes is 3 as the graph intersects the -axis at three points .            

 EXERCISE 2.2   

1. Find the zeroes of the following quadratic polynomials and verify the relationship between the zeroes and the coefficients .

   (i)          (ii)           (iii)        (iv)         (v)        (vi)   

Solution :    (i) We have ,             

Let ,

 

So,     

      or   

The zeroes of   are  and    .

The sum of  its zeroes   

The product of its zeroes

(ii) We have ,             

Let ,

 

So,     

 

         

or     

The zeroes of  are  and   .

The sum of  its zeroes

The product of its zeroes   

 (iii)   We have,   

Let ,

 

 

  

 So,     

 

          or    

The zeroes of  are  and   .

The sum of  its zeroes 

The product of its zeroes 

  (iv)  We have ,            

Let ,

 

 So,     

  

        or    

The zeroes of   are 0 and 2  .

The sum of  its zeroes 

The product of its zeroes

 (v)   Let ,

 

  

 So ,      

         

 or    

 The zeroes of  are  and   .

 The sum of  its zeroes

 The product of its zeroes

(vi)  We have ,   

Let ,  

 

So,     

 

       

or   

The zeroes of   are   and    .

The sum of  its zeroes 

       The product of its zeroes 

2. Find a quadratic polynomial each with the given numbers as the sum and product of its zeroes respectively .

(i)         (ii)           (iii)          (iv)            (v)              (vi)   

Solution :   (i)    

  Let α and β be zeroes of the quadratic polynomial  respectively .

    We have ,    

             and      

        If  , then  and

 Therefore, the quadratic polynomial is   i.e., 

 OR

We know that , the quadratic polynomial  , where  is any real constant .

      

Therefore, the quadratic polynomial is  .

(ii)    

  Let α and β be zeroes of the quadratic polynomial  respectively .

    We have ,     

    and     

If   , then   and

Therefore, the quadratic polynomial is   i.e.,  .

(iii)     

Let α and β be zeroes of the quadratic polynomial  respectively .

    We have ,   

and       

 If  , then  and

Therefore, the quadratic polynomial is     i.e.,   .       

(iv)        

 Let  and  be zeroes of the quadratic polynomial  respectively .

 We have ,    

And     

If  , then and

Therefore, the quadratic polynomial is    i.e.,   .

 (v)  

  Let α and β be zeroes of the quadratic polynomial  respectively .

    We have,     

And     

        If  , then  and

 Therefore, the quadratic polynomial is  i.e., 

(vi)   

 Let  and  be zeroes of the quadratic polynomial respectively .

    We have ,    

And        

 If , then  and  

Therefore, the quadratic polynomial is    i.e.,  .

EXERCISE 2.3   

1. Divide the polynomials  by the polynomial  and find the quotient and remainder in each of the following :

 (i)    ,    

(ii)     ,   

(iii)     ,    

Solution :  (i) We have,

    ,   

 Now ,          

     

Therefore, the quotient is  and the remainder is  .

(ii) We have ,

     , 

  

  Now ,     

    

  Therefore, the quotient is   and the remainder is 8 .

 (iii) We have,

     ,  

   Now ,

  

Therefore, the quotient is   and the remainder is   .

2. Check whether the first polynomial is a factor of the second polynomial by dividing the second polynomial by the first polynomial :

 (i)   

(ii) 

(iii) 

Solution :  (i) We have,   

  Now ,

   

 Therefore, the polynomial  is a factor of the polynomial   .

(ii) We have,

 

  Now ,  
    

Therefore, the polynomial  is a factor of   .

(iii) We have, 

 Now ,

 

Therefore , the polynomial  is a factor of polynomial .

3. Obtain all other zeroes of  , if two of its zeroes are and   .

Solution : Let  

 Since two zeroes are  and   . So,     is a factor of  .

  Now , 

  

    

    

  ;    ;   or 

Therefore , the zeroes of the given polynomial are   and  -1 .

4. On dividing  by a polynomial , the quotient and remainder were  and , respectively . Find   .

Solution :  Let ,  ,

    ,       

       

    

    

           

          

  Now ,

   

      

5. Give example of polynomials p(x) , g(x) , q(x) and r(x) , which satisfy the division algorithm and

 (i)       

 (ii)         

 (iii)   .

Solution : (i)   Let     ; 

 

(ii)  Let   ;    ;     ;    

 

(iii)  Let   ;   ;    ; 

   

EXERCISE 2.4 (Optional)

1. Verify that the numbers given alongside of the cubic polynomials below are their zeroes. Also verify the relationship between the zeroes and the coefficients in each case :

  (i)    (ii) 

Solution : (i)  let ,    and   and 

   

Again ,

 

 

 

 

Therefore,  , 1 and  are the zeroes of   .

Let ,  and

The sum of zeroes

The sum the product of its zeroes taken two at a time

The product of zeroes

   Verified .

(ii) let ,    and  and 1

  

Again ,  

  

And  

    

Therefore , 2 , 1 and 1 are the zeroes of  .

Let ,  and

The sum of zeroes

The sum the product of its zeroes taken two at a time

The product of zeroes

   Verified .

2. Find a cubic polynomial with the sum , sum of the product of its zeroes take two at a time and the product of its zeroes as  respectively .

Solution : Let ,  ,  and  are the zeroes of the cubic polynomial  respectively .

 

   

 

and

If  , then  and  

So , the quadratic polynomial is

3. If the zeroes of the polynomial   and  ; find  and  .

Solution :  Since, and are the zeroes of the polynomial  .

The sum of zeroes

The product of zeroes =

Therefore , the value of  and .

4. If two zeroes of the polynomial  are  , find other zeroes .

Solution: We have ,  

Since two zeroes are   and  .

So ,   

 is the factor of  .

Now ,  
      

Quotient   and Remainder

 

 

 

 

The factor of   are  and   .

So, its zeroes are 7 and  – 5 .

Therefore, the zeroes of the given polynomial are   ,   , 7 and – 5 .  

5. If the polynomial  is divided by another polynomial  , the remainder comes out to be , find  and  .

Solution :  We  have ,

Dividend  

Divisor

Now ,

Remainder  

A/Q, 

Comparing the coefficients  and constant terms on both the sides , we get

   

 

 

   

and  

   [putting  ]

 

 

 

Therefore, the value of  and  .


Posted 3 weeks ago

Contact Info

Reach the learning platform using the same contact details shown on the source page.

Address

HATIGAON,GUWAHATI,ASSAM 781038

E-mail

mylearnedu@gmail.com

Start Your Learning Journey

Explore school board courses, science stream preparation, and competitive exam support from one platform.